Starta ett företag – guide

I den här artiklen kommer vi ge några punkter som kan guida dig när du står i startgroparna för att starta din egna första verksamhet. Vi kommer att utgå från enskild firma i just det här inlägget då aktiebolag kräver lite andra förutsättningar men du kommer även att hitta information om det. En enskild firma kräver inget eget startkapital för att få startas- till skillnad från ett aktiebolag som vi just nämnde. Du kan starta ditt företag utan att ha några större tillgångar, givetvis måste intentionen med företaget vara att gå med vinst. Sen är det upp till verkligheten att prova din vision och idé för just ditt företag.

Starta din egen verksamhet

  • Registrera din verksamhet på verksamt.se – Här får du också ange vilket syfte din verksamhet ska ha och om du vill vara momspliktig. Du ansöker om att bli godkänd för F-skatt samt moms och arbetsgivare. På Verksamt.se kan du utföra hela registreringen. Som enskild näringsidkare är du personligen ansvarig för allt som händer ekonomiskt i ditt företag. Du är alltså inge juridisk person utan företaget är sammankopplat med din person och där finns ingen tydlig gräns. Det kan dock vara bra för din egen skull att skilja på företagets ekonomi och din egen så att du inte hamnar i problem med skatter till exempel.
  • Anställda i ditt företag – Du får ha anställda i företaget och när du anställer någon för första gången bör du registrera det hos Skatteverket och ange att du är en arbetsgivare.
  • Finansiera företaget – Även om du inte behöver ha ett startkapital för en enskild firma så kan det finnas andra behov i företaget som innefattar en större summa för att komma igång med verksamheten. Kanske är det en lokal, eller lager eller tekniska apparatur som ditt företag behöver investera i för att komma igång. Det finns olika lösningar på finansiering för ett företag, det kan vara ett företagslån speciellt anpassat för just företagare där du betalar ränta på den summa du använder av lånet. Eller det kan vara ett privatlån där du lånar utan säkerhet men får använda lånet till det behov du har.
  • Delade verksamheter – Du får ha flera olika verksamheter som enskild företagare, alla kommer dock att redovisas som en verksamhet när du till exempel deklarerar. Men det går bra att använda ditt företag till olika typer av verksamhet, det anger du när du registrerar ditt företag.

Att bli egen företagare

Att bli egen företagare är ett stort steg och det kan kännas lite läskigt att släppa en trygghet i form av fast anställning om du står inför att helt bli egen företagare. Vinsten i form av att själv jobba för din vinst och att själv styra över din tid är dock påtagligt positiv. Det kan i början vara mycket nytt för en nybliven egen företagare att hålla reda på men det finns hjälp att få. Skatteverket är ofta generösa med information och du får vid registrering en egen handläggare som du kan vända dig till vid frågor. Sen finns det även starta-eget kurser som kan vara en bra idé att gå inför din företagsstart.

Det är en enorm frihet att vara egen företagare och du kommer genom att starta ett eget företag närmare din vision och idé- våga tro på den!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *