Vart kan man ansöka om bidrag till sitt företag

Det finns flera olika sätt att söka bidrag till företaget för att hjälpa till när det behövs en investering in i företagets verksamhet. Vi vill hjälpa dig att enkelt hitta det olika möjligheterna som finns för att få ditt företag att hitta det stöd som passar just din verksamhet. Det är inte alltid enkelt att som företagare få ihop ekonomin och det kan ett bidrag i alla fall underlätta en bit på vägen. Många företagare känner heller inte till att det finns bidrag att få och därför är det bra om du som läser tipsar dina entreprenörsvänner och kollegor om detta.

6 tips på olika bidrag till företaget

Tillväxtverket

Tillväxtverket har flera olika typer av bidrag, förutom de som vi kommer beskriva mer nedanför så finns även regionalt investeringsstöd för dig som behöver stöd när du startar upp ditt företag för till exempel maskiner eller lönekostnader. Det finns även ett bidrag som kallas för regionalt bidrag för företagsutveckling det kan du söka som bor på landsbygden och driver mindre eller medelstort företag enligt marknadsmässiga villkor. Besök Tillväxtverket här för att läsa mer om de olika bidragen och för att ansöka. Det finns även ett Transportbidrag du kan söka för dig som bor i nordligaste delarna av landet.

 • Affärsutvecklingscheckar

Detta bidrag är tillägnat det mindre företaget som vill ta in extern kompetens för att stärka sin konkurrenskraft på marknaden. Läs mer här.

 • Horisont 2020 – Fast Track To Innovation

EU:s ramforskningsprogram Horisont 2020 vill med det här pilotprojektet ge en snabbare introduktion till marknaden av avancerade tjänster, produkter, processer eller affärsmodeller.

Länsstyrelsen

För att kunna hjälpa företag i länet att nå lönsamhet och tillväxt så får Länsstyrelsen varje år pengar av Regeringen för att kunna fördela mellan företag som ansöker hos Länsstyrelsen, läs gärna mer om vilka kriterier som finns för ansökan.

EU Kommissionen

Företag eller organisationer som arbetar för att främja EU:s intressen och arbete kan få stöd och finansiering av EU genom bidrag från EU. Läs mer om de olika bidragen och villkoren här.

ALMI

Almi erbjuder en mängd olika företagsfinansieringar och har flera olika typer av lån och bidrag att välja mellan.

 • Förstudiemedel – Mellan 25 000 – 50 000 kr för det innovativa projektet i uppstartsfasen.
 • Riskkapital – För den drivna företagaren som står i uppstart eller expansion av företaget.
 • Innovationslån – För innovativa projekt som befinner sig i utvecklingsfasen. Du kan som minst låna 50 000.
 • Mikrolån – Ditt företag värderas utifrån din företagsidé och mikrolånet kan sökas för att stimulera och utveckla nystartade och befintliga företag.
 • Tillväxtlån – Tillsammans med Europeiska Investeringsfonden så erbjuds ett tillväxtlån för små och medelstora företag.
 • Företagslån – Lån för dig som vill köpa ett företag.
 • Exportfinansiering – Lån för dig som vill expandera och satsa på en internationell marknad.

VINNOVA

 • Innovationsprojekt i företag – För dig med ett innovationsprojekt i ett väldigt tidigt stadie.
 • Inkubatorer – Finansiering med hjälp av en Inkubator. Erfarenhet, nätverk rekrytering med mera.
 • Innovationscheckar – Innovationscheckar á 100 000 kr genom Vinnovas coacher.

Vinnova erbjuder även flera andra typer av stöd till exempel Utmaningsdriven innovation, Strategiska innovationsprogrammet för metalliska material, och Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation. Det finns även intressanta EU stödda bidrag att söka genom Vinnova till exempel Eureka, ett projektstöd mellan företag och forskare.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *