Hjälpa barn med grit – nyttan med att kämpa/traggla

Lite av ett modeord är det engelska ordet “grit” eller som vi på svenska säger “jävlar anamma” eller “traggla”. Ja att orka kämpa på trots motvind, uttråkning eller svårigheter. Trägen vinner sa man väl mest förr och det är tveksamt om ungdomar idag vet vad det är. Då låter det det häftigare med grit. Och för lärandet spelar det ingen större roll, det viktiga är att ungdomarna lär sig det oavsett vilket namn vi väljer.

Forskning visar nämligen att grit är viktigt för att lyckas i skolan (och förstås med mycket annat). Så hur gör vi lärare för att hjälpa eleverna med detta? Här delar jag med mig av några av mina idéer kring detta, självklart är det inte en perfekt lista, bara några tankar på vägen.

Prata om grit med eleverna

Ett första steg måste vara att våga lyfta fram grit och kämparanda i klassrummet. Man kan diskutera det med eleverna så att de förstår vad det är och på egen hand kan relatera till egenskapen. Om de aldrig utsätts för att tänka på denna egenskap så kommer de heller inte upptäcka den om de inte själva väljer det.

Låta eleverna se framgång tydligt

Ett sätt för eleverna att träna på sin uthållighet är att de tydligt får se att det hjälpte att vara uthållig. Låt eleverna dokumentera innan och efter och på det viset uppleva belöningen att få se att det gav resultat.

Lagom svårt

Det här hänger ihop med punkten ovan. Att utmana elever på rätt nivå för den enskilda eleven kan vara arbets- och tidskrävande. Det är inte alltid lätt att hinna med alla i klassrummet. Men det är förstås väldigt bra att eleven får uppgifter som både är utmanande och möjliga att klara av.

Vad är spännande, intressant och gör eleven mer motiverad?

Det kan vara svårt att kämpa på mot sina mål om det inte fascinerar. Så det första att göra för nå ett mål är att hitta ett som är spännande och som väcker fascination. Det passar kanske inte alltid bland kunskapsmålen i skolan. Alla elever gillar inte alla ämnen men om det går så prata om vad man kan göra med sin kunskap i matematik. Kanske kan matten vara ett steg på vägen för att nå ett annat mål?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *